Férfi-Gond(olat)ok (1989)
vissza
KÖNYVAJÁNLÓ:

Egy kis ismeretterjesztés, egy kis esettanulmány, relaxációként némi témába vágó irodalommal megspékelve…Ez a könyv alapgondolata, ahol a szakmai részt a gyakorlatból, tapasztalataim alapján merítettem. 1989 nálam nemcsak a hazai aktuálpolitikában jelentett változást, hanem szerettem volna egyfajta új formát is megteremteni abban, hogy a pszichológia emberközeli legyen. Mert tanácsadói munkám során meggyőződésemmé vált, hogy mondjuk Misi bácsi esetleges problémái nemigen találkoznak az akkor oly divatos Szilágyi Vilmos tudományos közleményeivel. Az ifjúsági sajtós Veres Pali bácsiéval talán igen, de többnyire nem ilyet olvastak akkortájt vidéken.
Mivel a politikai fordulat következtében a könyvírás és terjesztés szabadságot nyert, a könyvkiadók rohammunkában igyekeztek pótolni mindazt, amit évtizedekig a cenzúra górcső alá vett.
E rohammunka miatt történhetett meg, hogy az egyszerre nyomdába adott könyvek fülszövegei összecserélődtek, és a karácsonyi könyvvásár határideje miatt a kiadó gyorsabbnak látta, hogy a hátsó borító összegzését lehagyva egy üres lappal jelentesse meg a könyveket. Így az írói szándék homályban maradt, és a kis könyvecske első látásra akár egy őrült nő összevisszaságának, vagy az éppen íróasztalfiókban meghúzódó tartalmak esetleges egymás mellé rakásának is tűnhetett volna. E kudarcon építkezve fogant a szándék, hogy saját kiadót alapítsak, ami 1990-februárjában, a kormányzat által is támogatott újrakezdési kölcsön formájában valósult meg.
Az már más kérdés – no és a véletlen közbeszólása – hogy a kiadóm pont 20 évig történő regnálása alatt többnyire újságok, és csak egy-két kiadott, de nem általam írt könyv formájában valósult meg jelenlétem a Gutenberg galaxisban, de hát az embernek – pláne ha gyermekei vannak – nemcsak önmaga igényei a meghatározóak. És valljuk be: a marketingstratégia, a reklám és sponzori bevételeknek a sajtó világa jobban kedvezett a piacorientáltság felé nyitó Magyarországban…
Bár a könyvet nem én adtam ki, és kora miatt ma már antikvár, van még belőle…
A könyv ára: 450 Ft (a postaköltséget állom)