Sóstói út 53. II. kötet (2011)
vissza
ELŐSZÓ:

"Ha egy nemzet csak mások érdekére figyel, és a magáét elfelejti, abból nem sok jó származik" – olvasható a múlt évben megjelent Sóstói út 53. című könyvben.

Míg a Sóstói út 53. I. kötete, az "Így láttam, így emlékezem, ez a véleményem" közvetlen úton - hiszen a visszaemlékező saját tudtával, akaratával, szavaival - ír az utókornak, addig a II. kötet a Ko(ó)r-történet - közvetett úton szól a korról, a hatalomról, annak reakcióiról és benne ez emberről.
Gyűjtőmunka eredménye.
Megpróbál valamilyen rendszert vinni azokba a különböző helyekről összegyűjtött iratokba, amelyek íróasztal mélyéről, levéltárakból kerültek elő, és fontosak lehetnek. Nemcsak önigazolásául egy emberi magatartásnak, hanem történelmi mementóul arra, hogy egy társadalmi berendezkedés hogyan mond ellent olykor önmagának.

"Nem az a nagy, ha valaki EZ, vagy AZ, hanem ha ÖNMAGA" – mondja a filozófus. Bár feltételezhetôen Dr. Balla István életében nem játszott szerepet Kierkegaard, mégis ennek szellemében cselekedett, mikor valamennyi ügyének végső akkordjaként a Magyar Szocialista Népköztársaságban demokratikusnak deklarált szabad médiához fordult ügyének elbírálása érdekében. Tette ezt úgy, hogy nagyon is jól tudta, mindez csak "falra hányt borsó" lehet abban a társadalomban, amelyben nem lehet jogász a római joghoz ragaszkodó szakember, hiszen nincs jog...
De meglehet, mindez csak egyfajta: nemezis. Hiszen a társadalomnak sem kellett az ilyesfajta jogkövetô.
Ezen eldöntendő kérdésnél az idő az utókorra bízza a bíró szerepét.
Aki nem más, mint Maga az olvasó!

Dr. Kollárné Balla Anna

Elérhető a Magyar Elektronikus Könyvtárban:http://mek.oszk.hu/12100/12106/#